Περιήγηση στην μεταλλευτική ιστορία της Σερίφου

Πλήρης Τουριστικός Οδηγός για την Σέριφο

Αν επισκεφτείς την Σέριφο και η επίσκεψη σου εξαντληθεί στο τουριστικό τρίγωνο Λιβάδι – Χώρα – Λιβαδάκια σίγουρα θα ενθουσιαστείς με την Σέριφο αλλά θα έχεις χάσει μεγάλο μέρος από την μοναδική ομορφιά της. Αν γυρίσεις όλη την Σέριφο αυτό που θα σου κάνει σίγουρα εντύπωση είναι τα έντονα σημάδια της μεταλλευτικής δραστηριότητας που υπάρχουν  σχεδόν σε όλο το νησί. Στην περιοχή από τον Κουταλά μέχρι το Μεγάλο Λιβάδι αυτά τα σημάδια είναι ορατά σε κάθε σου βήμα. Σκουριασμένα μηχανήματα, ερειπωμένες εγκαταστάσεις, στοές, σιδηρομεταλλεύματα, όλα αυτά κοντά στον δρόμο ή μερικά βήματα πιο δίπλα.

Περιήγηση στην μεταλλευτική ιστορία της Σερίφου

Η Σέριφος είναι ένα τεράστιο υπαίθριο μουσείο βιομηχανικής ιστορίας. Είναι κρίμα που δεν έχει γίνει καμιά προσπάθεια ανάδειξης αυτής της ιστορίας. Προσωπικά πιστεύω ότι η Σέριφος έπρεπε να έχει ένα μουσείο μεταλλευτικής δραστηριότητας αντίστοιχο με αυτό της Μήλου αν όχι μεγαλύτερο και καθώς δεν υπάρχει αντίστοιχη σύγχρονη δραστηριότητα που πιθανά θα έβαζε εμπόδια, θα μπορούσε να σημανθεί και να γίνει επισκέψιμο το σύνολο των περιοχών όπου υπήρχε στο παρελθόν τέτοιου είδους δραστηριότητα. Μεγάλο ενδιαφέρον θα παρουσίαζε κατά την άποψη μου, αν γίνονταν επισκέψιμες και κάποιες από τις στοές που υπάρχουν στο νησί. Φαντάζεστε να υπήρχε ένα δίκτυο στοών που να ήταν επισκέψιμο με ασφάλεια για τους επισκέπτες, σήμανση, πίνακες με πληροφορίες όλα αυτά σε ένα ενιαίο σύνολο με ένα μουσείο και ανάδειξη όλων των υπαίθριων και παραθαλάσσιων εγκαταστάσεων;

Αν σκεφτούμε ότι η μεταλλευτική δραστηριότητα υπήρξε στην Σέριφο από την αρχαιότητα μέχρι τα μέσα του 20ου αιώνα, είναι κρίμα που εκτός από μια μικρή έκθεση πετρωμάτων και μεταλλευτικών εργαλείων στο Μεγάλο Λιβάδι, δεν υπάρχει άλλος τρόπος για τον επισκέπτη για να αντλήσει πληροφορίες για αυτό το σημαντικό τμήμα της Ιστορίας της Σερίφου. Πάντως ο επισκέπτης που θα αποφασίσει να περιηγηθεί σε αυτές τις περιοχές της Σερίφου θα αποζημιωθεί πολλαπλά και μη ξεχνάμε ότι όλες αυτές οι παλιές εγκαταστάσεις και τα εγκαταλελειμμένα μηχανήματα είναι ένα τεράστιο φωτογραφικό πάρκο.

Φωτογραφίες σχετικές με το μεταλλευτικό παρελθόν της Σερίφου θα δείτε στη gallery

Σέριφος Μέγα Λιβάδι Ορυχεία Φωτογραφίες

Σέριφος Κουταλάς Ορυχεία Φωτογραφίες

Σχετικά άρθρα στο serifosinfo.gr

Σέριφος Ιστορία

Σέριφος Μεταλλευτική Ιστορία 

ΣΕΡΙΦΟΣ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΣΤΗΝ ΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ