Σέριφος Μονοπάτια

Διαδρομές στα μονοπάτια της Σερίφου

Την Σέριφο όπως και όλες τις Κυκλάδες, την διασχίζει ένα πυκνό δίκτυο μονοπατιών. Είναι οι πανάρχαιοι δρόμοι που χρησιμοποιούσαν οι κάτοικοι του νησιού για να επικοινωνήσουν μεταξύ τους, να πάνε στα κτήματα τους ή οι εργάτες να πάνε στα ορυχεία. Μέσω αυτών των μονοπατιών γίνονταν η μεταφορά ανθρώπων και αγαθών.

Σέριφος Μονοπάτια

Όλες οι μεταφορές γίνονταν μέσω των μονοπατιών γι’αυτό στα μονοπάτια πάντα θα υπήρχε μια πηγή για πιει κάποιος γάργαρο νερό και να ξεκουραστεί, δέντρα που πρόσφεραν τον ίσκιο τους, μια εκκλησία ή ένα ξωκλήσι να κάνει ο οδοιπόρος τον σταυρό του και να συνεχίσει τον δρόμο του.

Τα περισσότερα μονοπάτια στην σύγχρονη εποχή έχουν γίνει δρόμοι, άσφαλτος ή χωμάτινες διαδρομές, όμως αρκετά μονοπάτια έχουν σωθεί και εδώ και χρόνια γίνεται προσπάθεια από πολλές πλευρές για την ανάδειξη, την συντήρηση  και την αξιοποίηση τους.

Στην Σέριφο έχουν γίνει προσπάθειες σήμανσης σε 6 μονοπάτια που διατρέχουν όλα τα σημεία του νησιού με την αντίστοιχη αρίθμηση από το 1 μέχρι το 6 και φυσικά στο ανηφορικό μονοπάτι που οδηγεί από το λιμάνι στην Χώρα με την σήμανση Α. Μονοπάτια επίσης (ευτυχώς) οδηγούν και σε μερικές από τις καλύτερες παραλίες στην Σέριφο.

ΣΕΡΙΦΟΣ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ